Зъбите потъмняват при увредена пулпа

Зъбите потъмняват при увредена пулпа

Нелекуваният кариес разрушава емайла и дентина и достига до пулпата, разположена в централната част на зъба. Това довежда до увреждането й и често до потъмняване на зъба. Процедурата, необходима, за да се спаси зъбът, се нарича ендодонтско (кореново) лечение. Повтарящи се стоматологични процедури, микроскопични пукнатини, травма или заболяване на венците може да са причина за възпаление или инфектиране на пулпата, а това изисква лечение на коренови канали.

Увреждане на пулпата

Най-добре е да се грижите за естествените си, витални зъби.

Кореново лечение

Ендодонтското лечение е рутинна процедура.

Ендодонтското лечение може да спаси зъба и да запазите усмивката си.

Хигиена

След ендодонткото лечение зъбът продължава да функционира като всеки друг зъб и трябва да бъде третиран по същия начин. Не забравяйте да почиствате зъбите си в продължение на най-малко три минути два пъти на ден. Въпреки че е умъртвен, върху него може да се развие кариес. Затова посещавайте зъболекаря си за профилактични прегледи. Най-хубавото е, че  ендодонтското лечение може да спаси зъба и да запазите усмивката си.

Естетично решение

Единствената алтернатива на ендодонтското лечение е екстракция на зъба. След това той трябва да бъде заместен от имплант, мост или протеза. В противен случай дъвченето ще се наруши и останалите зъби ще се наклонят и разместят.